Tröttheten har ett namn; blodbrist

Förra veckan var jag och tog blodprov på Blodcentralen efter att jag hade lite lågt järnvärde i februari. Provsvaren igår var väl inte direkt bättre. Jag har tydligen väldigt lågt hemoglobinvärde, låg på 116 och jag har legat runt 132 alla år jag lämnat blod. Något är inte helt rätt alltså. De tycker jag ska kolla upp det med Vårdcentralen (vem har tid med det nu?).
 
För er som inte vet vad det innebär citerar jag NE.se; "Hemoglobin, ett syrebindande protein som finns i hög halt i de röda blodkropparna (erytrocyterna) och ger blodet dess röda färg. Hemoglobinet har förmåga att ta upp och binda syre och att avge det..."
 
Enligt pappret jag fick hem från Akademiska sjukhuset var även värdet på de röda blodkropparna lågt. Kanske inte konstigt om det är få röda blodkroppar så finns det dåligt med hemoglobin. Detta kan kanske förklara varför jag känner mig så trött när jag inte pressar mig själv i gymmet. Jag har väl inte riktigt orka max där heller senaste tiden, kanske förklaring på att jag var död hela helgen efter monsterpasset i fredags? Många av symtomen stämmer också in på hur jag känt mig den senaste tiden.
 
Jag var såklart in på vårdguiden 1177 och läste följande:
"Man kan få ta provet om man exempelvis känner trötthet, svaghet, yrsel eller har värk i muskler. En orsak till sådana symtom kan vara att man har för låg halt av hemoglobin i blodet. Brist på hemoglobin brukar i vardagligt tal kallas för lågt blodvärde, eller blodbrist."
 
"Hemoglobin är ett järnhaltigt protein som ger blodet dess röda färg. Det behövs för att blodet ska kunna transportera syre från lungorna till kroppens organ. Samtidigt hjälper hemoglobinet kroppen att göra sig av med koldioxid i blodet genom att transportera den till lungorna där koldioxiden försvinner med utandningsluften."
 
Att läsa orsaken till varför hb är lågt är ju som att ge sig själv alla sjukdomar i världen. Troliga anledningen till denna brist är att jag helt enkelt varit dålig på att äta mat med mycket järn i. Hemoglobin kan inte bildas om det är brist på järn, folsyra eller B12 vitamin. De sista två vet jag att jag får i mig varje dag i form av multivitamin. Tycker dock inte att jag ändrat min kost speciellt mycket sen tidigare, förutom att jag äter polentagröt till frukost istället för keso. Det har jag gjort sen i vintras nån gång.
 
Men får väl ta och äta järntabletterna jag fick av Blodcentralen och boka in en tid på VC efter Turkiet och göra ett nytt test. Är det fortfarande väldigt lågt får jag väl gå vidare och se vad det beror på. Ingen idé att göra en stor grej av det nu.
 
Jordgubbar är bra!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0