Ramadan

Igår började Ramadan. Som ni kan gissa så påverkar min familj av detta pga Osama. Jag vet att jag inte helt förstår vad det innebär och riktigt varför man gör det. Eller det gör jag väl kanske. Som jag fattar som är det en av islams huvudpelare och något som de ska genomgå. Har förstått att det också symboliseras samma sak som kristna firar när de firar jul. Men eftersom jag inte är kristen så betyder egentligen inte julen något speciellt för mig mer än att man träffar hela släkten, äter mat, kollar på Kalle Anka och öppnar julklappar. Det religösa i det hela har nog aldrig jag upplevt.

Islam känns dock mer seriöst med massor av "regler" för hur man ska vara, hur man ska leva än tex kristendomen. Jag kan ha fel, jag är som sagt inte ett dugg religiös, men det är så jag upplevt det och upplever fortfarande efter vad Osama säger.

Då frågar jag mig lite varför är Ramadan så viktig att man måste göra den när man annars inte läser Koranen, man ber inte de 5 gånger om dagen som man bör som muslim? Varför måste man göra en sak men kan bortse från annat. Osama ber aldrig, har går aldrig till moskén eller något sånt men Ramadan ska han genomföra och vara grinig på oss för att han inte får äta. Men skit it´ då?? Jag antar att det är något jag inte förstår. Kan det höra ihop med att jag inte tror på något speciellt, umgås inte med något med direkta religiösa åsikter?

Något jag reagerat på är dock hur olika det kan vara, religion till religion men också kulturer. Det är inte konstigt det är svårt att anpassa sig när allt som man tror på inte är samma. Ta tex som i Arabländerna, Osama berättade att när killarna ska gå och hälsa på en kompis får tjejerna inte följa med, aldrig. Så är det bara. När man har gäster så får en kvinna inte tilltalas med ett namn utan de måste säga min mor eller min syster, för att tilltala någon med namn är nedvärderande. Jag skulle känna mig nervärderad om man inte tilltalade mig vid namn. Men som sagt, som kvinna reagerar man väl på hur andra kvinnor har det. Varesig de tycker det är rätt, fel, accepterar det och lever det som kommer inte min åsikt att ändras. Det är lite som en dokumentär jag såg, muslimsk familj där dottern var lesbisk eller bi, sak samma. Pappas åsikt till det var att han inte hatade henne men hon var värd mindre än ett djur för honom för djur gör inte så.

Nog om det... Trevlig Ramadan för de som måste!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0