Poängen med demokrati är?

Igår var det som sagt val till EU-parlamentet. Tycker det är förjävligt att 49.8 % av svenska folket har engagerat sig och gått och röstat.
 
Det är faktiskt inte alla som har den rätten. Hur många val finns inte i olika länder där de ändå skiter i resultatet. Eller för den delen länder där de inte har rätt att rösta överhuvudtaget. Jag tycker att man ska ta vara på sin rösträtt. Ta vara på sin möjlighet att vara med och påverka det samhälle vi lever i.
 
Jag är medveten om att det "bara" var EU-val. Men det här "bara" EU-valet påverkar mer än vi kanske vill i vårt land. Mycket som är lag i Sverige baserad på en grund som EU har lagt. I alla lagar så kan man göra dem striktare än EU-direktiv men det är inte tillåtet att göra det sämre.
 
Sak samma. Problemet tycker jag är denna våg att extrema partier som bara vill en sak. Nu finns det mer skrämmande siffror i Europa än i Sverige men att Sverigedemokraterna fått så många procent av rösterna är indirekt ett resultat av att folk inte har röstat.
 
Igår var jag irriterad och upprörd, imorse en släng upprörd men mest besviken på att folk inte bryr sig. Det är ganska lätt matematik egentligen. Får 200 personer rösta, 100 pers gör det och 10 av dem röstar på SD så blir det 10%. Nu är inte ens sån liten grupp representativ för ett helt land men principen, lägg till några nollor då. Så just nu känner jag mig mest apatisk och oroad för vart detta kommer att leda.
 
Dessutom tycker jag inte att de som struntar i att rösta har rätt att klaga på utfallet sen heller. Nu har jag inte gjort något för att försöka ändra på det. Som man bäddar får man ligga.
 
Jag hoppas att flera engagerar sig i Riksdagsvalet i september iallafall. Allas röster är viktiga. Klart ni vet vad ni tycker i vissa frågor. Se vilket parti som känns bäst efter det. Kör valkompasserna som finns på alla stora tidningars hemsidor. Gör något, rösta blankt men snälla strunta inte i det!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0